липса на концентрация при деца

Липса на концентрация при деца

Липса на концентрация при децата е често срещано явление и много родители не знаят как да се справят с това. Много от тях се опитват да занимават детето или пък да му измислят задачи. Лишаването от телевизия, игри и дори наказания от сорта на “ако не го направиш, няма да…” също са сред списъка с предпочитани методи. Все пак, положението не е безнадеждно и в следващите редове ще ви посочим няколко упражнения за концентрация на деца.

Начини за концентрация при деца

Играйте игри за мислене 

Можете да насърчите концентрацията на детето, като играете игри за мислене или запомняне. Такива игри са различните за откриване на двойки, съвпадащи предмети, пъзели и други. Подходящи са е и Монтесори играчките, тъй като те са насочени основно към когнитивното развитие на детето. С тях то по забавен начин ще се учи, но и без да се усети ще преодолее разсейването. Това е така, защото те са простички, но грабват вниманието на детето. С тях то развива фината моторика, въображение, креативност и логическо мислене. Насърчават и въображението, както и творческите дейности на детето.

Създайте график 

Можете да направите график на детето, което да следва. Например, сутрин закусва, учи, играе и т.н. По този начин то ще има изградена рутина и ще може да я следва. Когато знае какво идва след играта или пък ученето, ще има стимул да свърши докрай започнатото. Можете да сложите играта по средата на деня, когато има важни задачи или пък трябва да си научи уроците. По този начин ще му покажете, че приятното идва, след като си е изпълнило задълженията. Със сигурност е чудесен начин да се справите с този проблем при липса на концентрация при деца.

Разберете начина, по който помни детето 

Начинът на помнене също е много важен. Ако детето има визуална памет, то няма как да научи уроците, които са без илюстрации. Ако пък детето помни повече като слуша, то четете му нещата. Важно е да разберете как детето учи и да му предоставите този метод, с който най-лесно запомня и му е приятно. По този начин ще се справите и с липса на концетрация при деца по време на учене или други занимания.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *