Коя е Мария Монтесори

Коя е Мария Монтесори?

Мария Монтесори (31.08.1870-06.05.1952) безспорно е забележителна жена. През 1896 година тя става лекар, но не спира практиката си до тук. Започва да преподава в университета в Рим, а след това издава и първата си книга “Детска къща”. За работата си с деца споделя, че не тя учи децата, а те нея.

След книгата си “Метод на научна педагогика като приложение към детското обучение в детски домове” тя се радва на грандиозен успех. Дори когато бяха от режима на Мусолини, стига до Индия и САЩ. Не спира работата си децата, отваря детски центрове и три пъти е номинирана за Нобелова награда за мир. Не успява да я спечели, но това не помрачава авторитета й.
Методът Монтесори е революционен в образователната система. Ако до този момент се е смятало, че детето е просто пасивна страна и възрастните налагат своя авторитет, то това се променя. Според Монтесори детето е активната страна и образованието следва него, а не обратното.  Той дели децата на две възрастови групи – 0-3 и 3-6 г.

Неговите основни цели е да се опознае действителността по собствен път, да се развие личността и индивидуалността. Да се придобие знание от “първа ръка”, от заобикалящата го среда. На последно място е, че възрастните не трябва да се намесват в играта, а само да наблюдават.

Какви са играчките по метода на Мария Монтесори?

Играчите по метода Монтесори са изцяло  от естествени материали. Най-често те са дървени, защото са топли на усещане, а и развиват детето в много направления. Например, по този начин то разгръща своето въображение, като измисля нови начини да се забавлява.

Играчките са и образователни – глобуси и карти. Тук детето се научава на това какво е остров, море, океан и т.н. Биологията също има своята роля. Играчите в тази сфера развиват фината моторика и прецизността към детайла. Включени са и играчки, които насърчават детето да учи  цветовете и да ги назовава, като това развива зрителната му памет.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *