Как детето да научи часовника

Как детето да научи часовника?

Как детето да научи часовника? Много родители си задават този въпрос и често не намират отговор. За нас това е естествено действие и дори не се замисляме, когато поглеждаме часовника. За малчуганите обаче нещата не стоят по този начин. При всички случаи обаче ученето на часовника става, когато детето е готово за това и го иска само. Желанието може да се предизвика, когато детето не възприема ученето като учене, а по-скоро като игра.

Как да научи детето часовника лесно и бързо?

На първо място трябва да изберете добър момент за това. Най-добре е когато детето може да брои до 60 и разпознава без проблем цифрите. Ако това умение го няма, то рискувате да се обезкуражи и да загуби интерес, дори и да се обърка.

Вземете голям стенен часовник или детски дървен часовник. Повечето имат и активности, така че ще са забавни образователни играчки. С тях детето не само ще научи часа, но и да сортира форми и други.

Започнете със стрелката за са часа, като обясните, че тя е малката стрелка. Поставете я на различни числа и кажете на какъв час отговаря. Оставете детето само да я премести няколко пъти, за да схване принципа.

Когато се уверите, че то е разбрало принципа на часа, можете да започнете с минутите. Тази част може да бъде по-сложна, затова започнете с прости часове като 12:30, 14:30 и т.н.

Преминете към “без 15”, като отново можете да приложите по-лесни варианти. Накрая позволете на детето да ви изпитва, като му кажете грешен час, а то да ви поправи.

Друг начин за запомняне на часа, който ще развие и чувство на организираност, е да направите график. Примерно, закуска в 8:30, обяд в 12:45 и т.н. Идеята е детето да свикне да си поглежда часовника, да го разпознава и да знае дали е време за обяд, закуска или нещо друго от “графика” му.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *