как да накараме детето да ни слуша

Как да накараме детето да ни слуша?

Много родители се сблъскват с непослушно дете и дори не знаят как да го накарат да ги слуша. Различни специалисти изказват мнение, но сякаш това няма никакъв резултат. Мислим си, че тези неща биха действали при всяко друго дете, но не и при нашето. Дори и да е така, струва си да опитате нещата, които ще споделим като съвети в следващите редове. Да видим какво казват специалистите по въпроса как да накараме детето да ни слуша.

Как да накараме детето да ни слуша – практически стъпки

Не използвайте думи като “недей”. Така ще накарате детето автоматично да ви слуша. Сменете нагласата и например кажете нещо от рода на “хайде да почистим заедно стаята”. По този начин ще покажете на детето, че не е толкова трудно да си подреди стаята или каквото искате друго да направи.

Направете така, че детето да си помисли, че то има избор. Например, вместо да викате сутринта да се оправи бързо за училище, можете да го подтикнете какво ще облече. Така то само ще се приготви навреме за излизане, а вие ще си спестите много нерви.

Можете да направите всичко на игра. Особено полезни за тази цел са образователните играчки, които помагат на децата да осъзнаят нещата от действителността. Все пак, нека не забравяме, че чрез играта децата учат най-добре.

Поставете се на мястото на детето. Така ще му покажете, че го разбирате и наистина осъзнавате чувствата му. Можете да опитате с различни думи и реплики от рода на “аз, също като теб, ….” и други подобни. Това кара автоматично детето ви да се обърне към вас с цялото си внимание и много по-лесно можете да го убедите в тезата си, вместо да използвате силови методи и наказания.

Използвате думичката “когато” вместо “ако”. Първата е най-хипотетична и показва на детето, че когато изпълни условията или това, което се изисква от него, то ще получи наградата или обещаното от вас нещо. По този начин разбира и връзката между причината и следствието, както и действието и последствията от него. Така ще си отговорите поне малко на въпроса как да накараме детето да ни слуша.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *