как детето да научи цветовете

Как детето да научи цветовете?

Как детето да научи цветовете? Пред този въпрос се изправят много родители, на които децата вече са минали през фазата на говорене и ходене. Истината е, че децата разпознават цветовете още като бебета. Първият цвят, който те разпознават е жълтият. Следват оранжевото, синьото и зеленото. Това обаче не означа, че те ги познават и групират. Този процес изисква внимание и търпение от страна на родителите.

Обикновено разпознаването на цветовете се случва около 2-рата година. Ако обаче детето все още не може да го прави и към 4-тата, то трябва да се обърнете към специалист. Може да става въпрос за зрително нарушение, невро-психическо или нещо друго. Когато проблемът се хване в ранна детска възраст, то е напълно поправим.

Как детето да научи цветовете – практически стъпки

Всички знаем, че децата учат най-добре чрез играта. Описанието по време на разходка, разглеждането на любимата книжка или пък просто назоваването на нещата са приятни моменти, които можем да използваме в учебния процес. Трябва и да сте наясно, че не можете да очаквате детето да учи по начина, по който това се случва на по-късна възраст. Ето и някои идеи:

  • Назовавайте предметите, които подавате по цвят – жълтата топка, зелената карта и т.н.
  • Учете цветовете един по един, за да не объркате детето. Започнете с жълтото, когато сте сигурни, че го е усвоило, преминете към червеното и т.н.
  • Започнете с основните цветове. Детето първо се научава да ги разпознава, а чак след това и да ги назовава.
  • На по-късен етап можете да накарате детето да групира цветовете. Например, да подреди две купи от един и същи цвят и т.н.
  • Помолете детето да ви донесе всички предмети от стаята с червен или зелен, или някакъв друг цвят. Така то ще се научи да ги разпознава сред множеството и да ви ги донесе.
  • Оцветявайте картинката като я съотнасяте с реалния цвят – небето е синьо, тревата е зелена, мечето е кафяво и други.

Подходящи игра е дървена мозайка с цветни мъниста, където детето да сортира и съставя фигурки. Също така, можете да вземете и цветни блокчета, с които да конструира различни обекти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *