Как да научим детето да заспива само

Как да научим детето да заспива само?

Всяко дете на възраст около 2-3 години вече може да прави различни неща. Но въпросът, който тормози повечето родители е: Как да научим детето да заспива само? В следващите редове ще поговорим именно за този толкова болезнен въпрос.

Най-напред не насилвайте детето да го направи, ако то не иска. Всяко дете е различно и може да започне да спи по-късно или по-рано. Постарайте се да има пълноценен ден – игри, без пререкания и като цяло да е изразходвало енергията си. Вечерта може да вечеряте и да поиграете още малко заедно. Хубаво е вечерята да е до 18 часа, за да не се причини стомашен дискомфорт, който би нарушил съня.

Измийте зъбките и му прочете приказка, като след нея го подгответе, че то ще остане само. Приказката би свършила работа, само ако преди това сте стимулирали интереса към книгите. След това приказките стават страхотен стимул.

След приказката, дайте му любимата играчка и излезте от стаята. Можете и да загасите лампата, ако детето няма нищо против.

Как детето да заспива само – практически стъпки

Ето и още няколко практически стъпки. Изградете режим на детето и го следвайте стриктно. Така то ще знае какво следва и няма да се опитва да измисля номера.

Уверете се, че е пило достатъчно вода и е минало през тоалетната. Така няма да има оправдания, а също така му обяснете, че след като си легне, няма да става повече от леглото.

Сутринта похвалете детето и му кажете, че вече голямо момиче/момче. Прегърнете го.  Ако пък то ви каже, че не готово, проявете търпение и опитайте след няколко седмици.

Има и по-строг начин и това е да не обръщате внимание на писъците и сълзите. Да, също ще стигнете до успех, но детето ще се травмира и ще му оставите неприятен спомен. Съветваме ви, да бъдете търпеливи и да подходите с обич, като рано или късно то само ще започне да иска да спи самостоятелно.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *