Как да научим детето да кара колело?

Как да научим детето да кара колело? Това е въпрос, който тормози не малко родители в днешно време. Всеки човек помни как някой от близките му са помагали да кара колело. Идва и това време, в което и ние трябва да помогнем и научим децата си, така както нас са ни учили. В следващите редове ще ви запознаем с няколко съвета, които се надяваме да си ви от полза в това нелеко начинание.

Изберете подходящо място

Това трябва да е гладка повърхност, която позволява свободни движения. Не трябва да има неравности, които да затрудняват тръгването и спирането, както и да сте далеч от автомобилния трафик.

Настройте колелото

Уверете се, че сте избрали подходящ размер за детето си. Не взимайте прекалено голям велосипед с идеята, че то ще го “израсне”, защото така само ще затрудните обучението му.
Настройте и седалката, така че да достига земята при пуснати крака, но и да не са прекалено свити при карането, защото това само би затруднило движенията. За най-малките ентусиасти препоръчваме колела за баланс, които можете да разгледате ТУК!

Бъдете помощните колела

В началото вие ще изпълнявате тази роля. Застанете зад детето и го подкрепяйте, като го придържате за подмишниците, а велосипедът ви се пада между краката. Така детето ще усети своя контрол над кормилото, но и ще усеща вашата упора, когато това се налага.

Оставете го само да управлява

Когато усетите, че вече е напреднало, можете да го оставите и само да управлява. За целта просто се отдръпнете леко и го придържайте. Можете да го научите как колелото реагира при накланяне, както и как да завива безопасно.

Научете го да тръгва

Поставете педала му под неговия по-силен крак и в позиция “на 2 часа” му кажете да натиска силно надолу, докато другият крак е още на земята. Трябва да бъдете търпеливи, тъй като това ми отнело известно време, докато координира краката.

Научете и спирането

Нека детето да е слязло в тази част от урока на земята. Покажете му как работят спирачките и му обяснете как да ги използва плавно. След това го оставете да направи няколко кръгчета. Обикновено децата се учат бързо, но не се усещат винаги, че трябва да спуснат краката си, когато са спрели, затова бъдете в готовност да го хванете.

Надяваме се с тези съвети да сте си отговорили на въпроса как да научим детето да кара. Не забравяйте, че преди всичко е забавлението и удоволствието то карането!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *