Как да научим таблицата за умножение

Как да научим таблицата за умножение?

Много деца се питат „Как да науча таблицата за умножение?“

Често родителите нямат отговор на този въпрос. Да, съгласни сме, че това не е лесна задача и може да бъде истинско предизвикателство, но в крайна сметка това е учебният материал, който детето трябва да усвои в определения клас. Поради тази причина в следващите редове ще споделим с вас начини, които да ви улеснят в тази нелека задача.

По принцип в учебниците можете да видите таблицата и тя е разделена на части с различни цветове. Това е класическият вариант за учене и мислим, че той е най-подходящият, тъй като е забавен, но в същото време децата по-лесно могат да я запомнят. Накратко казано, в нея по различен начин са отбелязани четните и нечетните числа. Според проучванията, учениците имат най-голям проблем с числата 6, 7 и 8.

Можете да обясните на детето защо 2 х 2 прави 4 чрез събирането. По този начин му покажете и за останалите числа, за да схване логиката и защо е по-лесно да се използва таблицата, вместо да се смята със събиране. А можете и да подходите по-дипломатично и забавно, като предложите на детето някоя игра, като например:

ДЪРВЕНА ИГРА УМНОЖЕНИЕ И ДЕЛЕНИЕ или ДЪРВЕНА ТАБЛИЦА ЗА УМНОЖЕНИЕ

При делението е по същия начин. Крайният резултат се разделя на едно от числата и се получава другото. Можете да попитате детето кое число умножено по 5, дава 25 и по този начин да му помогнете да научи и делението.

Важно е таблицата за умножение и деление да се учи поетапно и да не затормозява детето. Не губете търпение, ако нещата не се получават веднага, тъй като математиката е сложна наука за децата.

Таблицата за умножение и деление трябва да се упражнява всеки ден, за да може детето да я запамети и да му идва „отвътре“ правилния отговор. Можете да измисляте различни примери с предмети или пък задачи като скриване числото за деление или пък крайния резултата за умножение. Друг подход са различни учебни пособия под формата на игри, които правят задачата по-лесна и приятна.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *