Как да научим детето да смята

Как да научим детето да смята?

Много родители изпитват трудност да научат децата си да смятат. Всяко дете е различно и има нужда от подход, за да се научи. Мисията не е невъзможна и как да научим детето да смята – ще бъде именно темата ни в следващите редове.

Често децата в детската градина се учат да смятат на пръсти или дори това е метод в училище. Само че, това може да е ефикасно за момента, но в бъдеще няма да е. Ученето на пръсти е лесно, детето го схваща и бързо свиква. Въпросът е обаче как да го научим да смята без пръсти.

Единият начин е да пишете на лист едно под друго числата и по то да сметне сборът или разликата им. Другият начин е чрез сметало. Например, ако имате 4 топчета и прибавите още 2, детето може да ги преброи и да каже колко прави 4+2. И обратното, ако има 6 топчета, до махне 4, да каже колко ще получи. По този начин можете да въдете сборът и разликата като понятия.

Можете да си вземете и КАЧЕСТВЕНО ДЪРВЕНО СМЕТАЛО или пък ДЪРВЕНА ИГРА СЪБИРАНЕ И ИЗВАЖДАНЕ!

При двуцифрените и цифрените числа ще ви свърши работа методът на листа, който споменахме по-горе. Например, можете да напишете 11, а след това да прибавите 12 и да попитате детето колко прави, като му кажете, че смята отдясно наляво. Тоест, първо смята 1+2, а след това 1+1. Ако случайно има числа, които дават кръгъл резултат като 10, то 0 се пише, останалото се прибавя към другите.

По този начин можете да помогнете на детето да смята и наум, като визуално си представи тази схема. Така например лесно ще запомни, че при получаване на сбор от две числа, а има и следващи, пише се задното число, останалото се прибавя към следващите.  Да вземем сборът 39 +11. 9+1 е 10, пишете 0, а единицата се прибавя наум към другите – 3+1+1, което прави 5. И така, сборът от 39+11 е 50. Същото е и с изваждането, като към нулата прибавите единица от 5, а след това от остатъка извадите 3.

Надяваме се с тази статия да сме ви отговорили и на въпроса как да научим детето да смята, събира и изважда, без това да е стрес за него и за вас.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *