За какво да внимавате и какви играчки да изберете за детето си?

За какво да внимавате и какви играчки да изберете за детето си?

На всеки човек, независимо дали е родител или не, му се е налагало да купува играчка. Понякога купуваме играчки просто ей така, било защото детето първосигнално я желае или просто, защото нямаме време да избираме. Обичайно влизаме във физически магазин и търсим играчка или игра, съобразена с възрастта на детето, пола и предпочитанията му. Но ако нямате постоянно контакт с деца, е напълно нормално да не сте в течение с това каква играчка да изберете.

Играчките не са просто средство, с което да уплътните времето на детето и  да си „купите време“ – те са чудесен начин да подпомогнете развитието му. Затова избирайте подходящата образователна игра.

Най-добрия тип играчки са „отворените“ или т.нар. многофункционални.  Те са такива, защото могат да бъдат използвани по най-различни начини. Целта им е да развиват важни качества в детето като креативност, въображение и умение за разрешаване на различни казуси. Колкото и незначително да ви звучи, тези умения започват да се изграждат още в ранна детска възраст, за да могат да се доразвият в бъдеще.

Ето и част от играчките от отворен тип, които може да предложите на децата си:

  • Дървени блокове или по-известна като Реденето на блокчетата изисква търпение, спокойна ръка, концентрация и въображение. В зависимост от възрастта на детето ще съобразите размера на кулата. Играта е подходяща за деца над 3 години, защото дървените блокчета могат да бъдат погълнати, ако са по малки. Този тип игри подобрява сръчността, координацията между очите и ръцете, стратегическото мислене (къде и кога да поставите блокчето). Социалните умения също се подобряват, когато играете с някой. Обикновено в тази възраст децата започват да изказват мнение, да опонират на отсрещната среда. Това е периодът, в който можете да наблюдавате реакциите им по време на спор.
  • Топка. Играта с топка, освен че създава физическа активност е и забавна. Преимуществата ѝ пред другите игри е, че работи активно за мускулите на ръцете и краката, подобрява координацията око-ръка. Колкото повече децата тренират, толкова по-добри ще станат, а в последствие могат да започнат активен спорт, свързан с топка. Това ще им създаде увереност и би им повишило самочувствието сред другите децата. Не забравяйте да хвалите детето си всеки път, когато се справя успешно с всяка задача. Осен това, защо да не поиграете с детето си? Това би било чудесен начин да прекарате времето заедно, а и да се пораздвижите. На пазара на играчки се предлагат различни по размери и безопасност топки, които да съобразите с възрастта на детето.
  • Картонени играчки и игри. Ако сте от хората, които решават с какви играчки да играят децата им и искате да възпитате ценности в детето да си създава само игри- картонът е алтернатива. Може да вземете няколко картонени кутии и да насърчите физическата игра като от нея се опитате да направите самолет, къща, кола или просто да я украсите. За целта е необходимо да имате подръчни материали като ножица( разбира се детска), лепило, цветни маркери или бои, цветна харти. Оставете детето да реши какво е добре да конструира и само да измисля начините, по които да сглоби кутиите.
  • Пъзели. Реденето на пъзели, независимо дали са картонени или дървени е чудесно средство за развитие на умствените способности при децата и възрастните. Помагат да изградят както фините двигателни умения, така и емоционалните. Всяка дървена играчка е по-издръжлива от останалите във времето.

За какво е добре да внимавате, когато избирате играчки:

На всяка опаковка на играчка трябва да има информация за възрастта, за която е предназначена. Все пак не забравяйте, че това е ориентир и вие най-добре познавате детето си и може да прецените на какъв етап от развитието си е и какви са интересите му.

Не забравяйте информацията за възрастта е свързана с безопасността, защото когато играчките съдържат малки части, могат да бъдат погълнати.

Проверете за сертификат за качество. При по-малките деца е важно да разгледате за остри ръбчета. Ако играчката е дървена, погледнете дали е хипоалергенна, съдържа ли химикали, безвредна ли е боята и дали съдържа опасни миризми.

През последните години много играчки започнаха да се популяризират, базирани на реклама. Този тип игри са предназначени, за да популяризират определена играчка (игра) от детско филмче или ТВ програма. Това не ги прави лоши, но не забравяйте да проверите дали не биха ограничили възможностите за игра на вашето дете. Помислете върху начинът, по който ще я използва и дали няма да започне да копира случващото се в детското филмче, както и дали това ще помогне да развие въображението си.

Не забравяйте, че вие сте човекът, който решава с какво да си играе детето ви в дома ви.  Вашите семейни ценности играят роля в избора им. Ако желаете дадени играчки да не бъдат използвани, е добре да обясните решението си на детето, като се обосновете защо. Все пак ако забраните нещо напълно, може да изострите интереса му. Може да се опитате да свържете ценностите с начинът, по който детето използва играчките. По-горе споменахме, че ако не сте привърженик на пластмасовите играчки – може да си създадете такива от картон. Ако детето ви иска да стои дълго време пред таблета или конзолните игри, просто му отделете повече време. Облечете се и излезте навън с него, играйте! Покажете  му, че физическата активност е много по-важна от седенето пред екрана.

Бъдете последователни винаги в действията си. Няма как да обясните на децата си, че е вредно да използват опасни играчки, свързани с насилие – като оръжия, ножове  и т.н, ако в същото време гледате филми с насилие пред него или му позволявате да играе на такива игри. Всяко действие, което му е забранено – не трябва да бъде демонстрирано от ваша страна.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *