На какви матраци е желателно да спят децата?

За съжаление, сред много от днешните млади родители съществува тенденцията те да обръщат по-голямо внимание на визията на леглото, отколкото на качеството на матрака, върху който спят децата им. Това е изключително грешен подход в изграждането на здравословна и качествена среда за сън.

Нуждата от пълноценна почивка е не по-малко важна за най-малките. Напротив – от качествения сън зависи тяхното физическо и психо-емоционално развитие. Ето защо въпросът за избора на бебешки матрак, а по-късно за матраци за детско легло е достатъчно сериозен, за да подходим към него с предварителна подготовка като събиране на важна информация и вслушване в съветите на специалистите. А ето и какво имат да кажат по темата експертите по сън.

Ръководство за избор на бебешки матрак

Още преди появата на новия член на семейството е от особено значение да изберете перфектния матрак за кошарка. Разбира се, типът и размерите на кошарата следва да се вземат на предвид. Както вече споменахме обаче, добре е да започнете с избора на матрак, а чак след това да прецените и какъв да е дизайнът на бебешкото легло.

Според експертите от Медико, некачествените продукти за сън могат да доведат до сериозни проблеми, включително изкривявания и дори необратима деформация на гръбначния стълб. При бебетата този риск е особено голям, тъй като те все още не владеят изкуството на всички движения и трудно могат сами да намерят идеалната поза и място за сън. До 2-годишна възраст експертите препоръчва да се спи на твърд бебешки матрак.

Изключително подходящи са опциите с кокосова вложка, защото тя осигурява правилно и удобно положение на сън, а също така и специална алкална защита срещу бактерии и акари. Чудесна опция са и съвременните двулицеви матраци, които могат да се обръщат в случай на замърсяване, ако не използвате протектор.

Съвети за избор на матраци за детско легло

След навършване на 2 или дори 3-годишна възраст можете да смените матрака. Детето е пораснало и е възможно да има нужда от ортопедични или анатомични матраци. Остава в сила обаче да се придържате към моделите детски матраци без пружини.

Те осигуряват надеждна опора и перфектна позиция на тялото по време на сън, дори в случай че детето ви много се върти в леглото. А тези случаи не са рядкост, тъй като на тази възраст кошмарите и интензивните сънища не са рядкост. За по-големи деца е допустимо да преминат към матраци с мемори пяна. Поради ръстът от броя деца с диагностицирани алергии, чудесна опция е да изберете антиалергични и антибактериални (с алое вера) детски матраци.

В medico.bg ще откриете специализиран секция за бебешки и детски матраци, но също така и съдействие от перфектно обучени специалисти, които да ви предоставят допълнителна безплатна консултация за вашия избор.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *