как да научим детето да рисува

Как да научим детето да рисува?

Всеки родител търси различни и забавни занимания за детето си. Сред тях е и рисуването. То, също така, е и задължителен елемент от обучението на децата в училище. Рисуването развива ключови умения, като фината моторика, въображението, креативността и творческото мислене. Независимо дали детето ще се занимава с това или не, тези умения ще са му полезни и в живота. Рисуването може да започне на всяка една възраст, а в следващите редове ще научите как да стимулирате детето. Важно е обаче това да му доставя удоволствие. Ако не му е интересно, не го карайте насила, просто измислете друг начин да се забавлява. Ето и как да научим детето да рисува:

Как да научим детето да рисува? – практически стъпки

В началото можете да започнете с лесни неща. Такива са книжките за оцветяване на водна основа. При тях просто трябва да поставите вода на обозначените места. По този начин ще насърчите детето да опита и с други неща, а също така то ще бъде доволно от себе си.

На следващо място – бъдете търпеливи. Не очаквайте в началото твърде много от детето си. Процесът по усъвършенстване е дълъг и това зависи главно от фината моторика и развитието на детето. Ако пришпорвате нещата, то най-много да останете разочаровани, както и самото дете. То ще намрази рисуването и това няма да му донесе удоволствие.

На последно място, но не и по важност е да слушате детето и неговите желания. Ръководете се от това, което то желае и от неговите интереси. Ако рисуването не е сред тях, то не настоявайте. Просто открийте това, което ще му е интересно. Разбира се, книжките за оцветяване са чудесен подарък, така че можете да се ориентирате и в тази посока. Те са и подходящо занимание, когато имате да свършите нещо важно или пък сте на път и трябва да забавлявате детето си.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *