Как да изберем дрънкалка за бебето

Как да изберем дрънкалка за бебето?

Първата играчка на всяко дете е дрънкалката. При избора родителите имат възможност да избират от голямо разнообразие от модели, създадени от разнообразни материали. Най-често това е силикон, пластмаса или дърво. Ярко оцветените играчки позволяват на детето бързо да опознае света около себе си с помощта на звуци и тактилни усещания. Много родители обаче се чудят как да изберат най-добрата бебешка дрънкалка. Нека разгледаме основните фактори, които влияят върху покупката.

Добрата дрънкалка ще помогне за развитието на вашето бебе. Чрез извличане на звуци от играчката детето се научава да намира връзката между движението на обекта и неговия звук. Интензивните цветове пък ще привлекат вниманието на новороденото и то ще се научи да задържа погледа си в една точка. В резултат се тренира вниманието и паметта.

Също така, дрънкалката развива фините двигателни умения. Детето се научава да хваща и държи предмета в ръката си.

Преди да купите дрънкалка, трябва да проверите какви звуци издава тя. Твърде силният шум може да изплаши детето, така че за най-малките е по-добре да изберете по-тихи дрънкалки.

За каква възраст е предназначена дрънкалката?

Някои родители смятат, че дрънкалката може да се използва веднага след раждането на детето. Експертите обаче са категорични, че това не е така. Бебето под три месеца все още не е в състояние да вземе предмет и да го държи в ръката си. Ето защо е по-добре за новородените да купуват висящи играчки, които могат да се гледат без особени затруднения.

Когато поотрасне, бебето вече се опитва да докосне дрънкалката с ръка или крак, в резултат на това тя издава звуци и задържа вниманието му още по-дълго.

За по-големите деца могат да се избират ръчни дрънкалки. Детето вече е достатъчно умно да държи обекта здраво и да го разклаща, ако иска да извлече звук.

Детските дрънкалки биват висящи и ръчни. Някои модели имат опция да се прикрепят към леглото, количката или столчето за кола. Детето вдига поглед и наблюдава забавните животни или други фигури, което го успокоява и му помага да заспи по-бързо.

Друг вид дрънкалка е гривната. На ръката на детето може да се постави ярък предмет, който ще привлече вниманието му за дълго време. Когато избирате такава дрънкалка обаче, трябва да сте сигурни, че материалът е хипоалергенен и не причинява дискомфорт, нито разранява нежната кожа на бебето.

Източник: jambo-bg.com

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *